Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs Şirketi Şahıs Şirketi Nedir ve Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şirket açarak ticaret hayatına atılmak, şirketi üzerinden satış yapmak isteyenler için hazırladığımız bu yazımızda “şahıs şirketi açmak için neler gerekir?”, “şahıs şirketi nasıl açılır?” Sorularına yanıt vereceğiz.
Öncelikle hızlı kurulum işlemleri ve düşük bütçeler ile kurulabilmesi açısından çok tercih edilen şahıs şirketlerinin kuruluşu hakkında bilgi verelim.
Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs Şirketi: Tek başınıza veya ortaklı olarak kurabileceğiniz; ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu şirketlere denir.
Karmaşık prosedürler ile uğraşılmadan kolayca kurulabilen Şahıs Şirketi, en çok kullanılan şirket türüdür. Şahsi yönetim şekli, şirket sahibinin her türlü kararı kendinizin alabilmesi gibi birçok kolaylık sağlar.
Şahıs Şirketi Kurulumu İçin Neler Gerekir?
- İmza sirküleri, imza tescil beyannamesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgâh bilgileri alınır.
- Şirket tescili yapılır.
- Vergi hesap numarasının alınması için başvuru yapılır.
- Defterler alınıp tasdik ettirilir.
- Yoklama tutanağı düzenlenir.
- Vergi hesap numarası alınır.
- Yazar kasa levhası ve vergi levhası alınır.
- Fatura irsaliye ve gider pusulası belgeleri basılır.
- Sicil gazetesi ilanı yapılır.
- İlgili odaya kayıt yaptırılır.
- İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınır, hafta tatili ruhsatı, hafta sonu ve bayramlarda çalışacaklar için yıllık olarak alınır.
- SGK işlemleri yapılır.
- Bağ-Kur işlemleri yapılır.
Bu belgeleri hazırlayıp bağlı olduğunuz vergi dairesine götürebileceğiniz gibi süreci sizin adınıza yönetmesi için muhasebecinize ya da mali müşavire vekalet de verebilirsiniz.
Evraklarınız eksiksiz ise 2 gün içerisinde şirket açılma işlemleriniz tamamlanır. Sonrasında vergi dairesinin gerçekleştirdiği yoklama sürecinden geçmeniz gerekir.
Sonrasında, yazar kasa levhası ve vergi levhanızı alabilirsiniz.
Vergi levhanızı almanızın ardından fatura irsaliye, gider pusulası belgelerinizi alabilir, e-imza ve e-fatura başvuruları yapabilirsiniz.
Bir sonraki adımda ise sicil gazetesine ilan verip ilgili ticaret odasına kayıt yaptırmanız gerekir. Sonrasında SGK başvurularınızı yapabilirsiniz.
Şahıs Şirketinin Avantajları Nelerdir?
Masrafların düşüklüğü sebebi ile daha ekonomiktir. (Düşük bütçeler ile işlemleri tamamlarsınız.)
Birkaç gün içerisinde faaliyete başlayabilirsiniz.
Kuruluş, adres değişiklikleri vb. süreçleri hızlıca sonuçlandırabilirsiniz.
Sermaye zorunluluğu olmaması da kısıtlı bütçeniz için avantaj sağlar.
Tüm muhasebe işlemlerinizin takibi için ön muhasebe programımız Akınsoft OctoCloud’u uygun fiyatlar ile kullanabilirsiniz.
Dilerseniz hemen kayıt olarak 14 gün ücretsiz deneyebilir, kararınızı verebilirsiniz. e-Fatura & e-Arşiv desteği ile internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi kontrol edebilirsiniz.
Şahıs Şirketleri Hangi Vergileri Öder?
Şahıs şirketlerinin ödediği vergiler şu başlıklar altında sıralanabilir.
- Gelir Vergisi-Geçici Vergi
- Katma Değer Vergisi (KDV)
- Muhtasar Beyannamesi (Stopaj vergileri)
Gelir Vergisi – Geçici Vergi
Şahıs şirketleri gelir vergisi mükellefidir. Bu nedenle her sene 25 Mart’a kadar bir önceki yılın mali kâr ya da zararını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan ederek tahakkuk ettirirler. Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi’nde hesaplanan vergi “artan oranlı dilime” göre hesaplanır. Artan oranlı dilim yüzde 15’ten başlayarak yüzde 35’e kadar yükselir. Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinin ilk taksiti Mart ayı sonuna kadar 2. taksiti Temmuz ayı sonuna kadar ödenmelidir.
Gelir Vergisi dilimleri 2021 yılı için şöyle belirlenmiştir:
24.000 TL’ye kadar | % 15 |
53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600 TL, fazlası | % 20 |
130.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL (ücret gelirlerinde 190.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL), fazlası | % 27 |
650.000 TL’nin 130.000 TL’si için 30.190 TL (ücret gelirlerinde 650.000 TL’nin 190.000 TL’si için 46.390 TL), fazlası | % 35 |
650.000 TL’den fazlasının 650.000 TL’si için 212.190 TL (ücret gelirlerinde 650.000 TL’den fazlasının 650.000 TL’si için 207.390 TL), fazlası | % 40 |
Gelir vergisinin dönem içinde beyan edilmesi ise Geçici Vergi olarak adlandırılır. Gelir ve gider arasındaki fark üzerinden hesaplanan bir vergidir. 3 aylık dönemlerde ödenmesine rağmen kümüle hesaplanır. Ödenecek vergi çıkmasa bile şahıs şirketi sahibi bunun damga vergisini ödenmek zorundadır. Damga vergisi ise 74,90 TL dir. Şubat, Mayıs, Ağustos, ve Kasım, aylarında beyan edilir ve ayın 17’sinde ödenir.
29 yaşın altındaysanız 29 Yaş Altı Genç Girişimciler Desteğinden faydalanabilirsiniz. Böylece şirketinizi kurduktan sonraki 3 vergilendirme dönemi boyunca 75 bin TL’ye kadar gelirleriniz için Gelir Vergisi’nden muaf olursunuz.
Katma Değer Vergisi (KDV)
Şahıs şirketlerinin ödemesi gereken vergilerden biri de katma değer vergisidir. KDV ödemesi hesaplaması şöyle yapılır:
Ödeyeceğiniz KDV, sattığınız mal veya hizmetin KDV’si ile aldığınız mal ve hizmetin KDV’si arasındaki farktır. Aylık olarak hesaplanır ve her ayın 26’sında ödenir. Ödenecek KDV çıkmasa bile mükellef bunun damga vergisini ödenmek zorundadır. Damga vergisi tutarı 58,80 TL’dir.
Muhtasar Beyanname
10 kişiden az çalışanınız var ise üç ayda bir, 10 kişiden çok çalışanınız varsa ayda bir verilir. Muhtasar beyannamede kira stopajı, mali müşavir makbuzu stopajı, çalışanların gelir vergileri gibi sayılar beyan edilir.
Kira stopajı ise kiralık ofis ya da işyeri kullanan şahıs şirketleri için geçerlidir. Kiracı şahıs şirketi sahipleri işyeri kirasının yüzde 10’u kadar stopaj öder. Kira stopajı aylık hesaplanır ve 3 ayda bir ödenir. Bu arada kira stopajının oranı dönemsel olarak değişiklik gösterebilir.
Bunların dışında eğer şirket sahibi herhangi bir işyerinde sigortalı olarak çalışmıyorsa kendi adına Bağ-Kur primi ödemesi gerekir. Şirketi kurduğunuzda SGK’lı olarak çalışıyorsanız ve şahıs şirketiniz halen faalken sigortalılığınız biterse –çalıştığınız işyerinden ayrılırsanız- otomatik olarak Bağ-Kur’lu olursunuz ve yine prim ödemeniz gerekir. Bağ-Kur primi aylık 1055,36 TL’dir.
Bağkur Primlerinizi e devlet’ten kolaylıkla ödeyebilirsiniz.