Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Dijital DönüşümERPTicari YazılımlarYazılım

Üretim Kaynak Planlaması (MRP ll) Nedir?

MRP ll Hakkında Öğrenmek İstedikleriniz Burada

Üretim Kaynak Planlaması (MRP ll) Nedir?

 

Üretim Kaynak Planlaması (MRPII), işletmeler tarafından kullanılan entegre bir bilgi sistemidir. Üretim Kaynak Planlaması (MRPII), çalışan ve finansal ihtiyaçlar gibi ek verilerin entegrasyonunu dahil ederek erken Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP) sistemlerinden gelişti .

Sistem, üretimde çizelgeleme, tasarım mühendisliği, envanter yönetimi ve maliyet kontrolünde etkili karar verme için bilgileri merkezileştirmek, entegre etmek ve işlemek üzere tasarlanmıştır.

Hem MRP hem de MRP II bir şirketin, genellikle bir üreticinin, işinin önemli bölümlerini yönettiği ve entegre ettiği bir süreç olan Kurumsal kaynak planlamasının (ERP) öncüleri olarak görülüyor.

Bir ERP yönetim bilgi sistemi, planlama, satın alma, envanter, satış, pazarlama, finans ve insan kaynakları gibi alanları entegre eder. ERP, şirketlerin ERP’yi uygulamalarına yardımcı olmak için geliştirilmiş birçok büyük uygulama ile en sık yazılım bağlamında kullanılır.

MRP Nedir?

Malzeme İhtiyaç Planlamasının Tarihçesi

 

MRP envanter sistemini çevreleyen uygulama ve sürekli yenilik, bugün hala görülebilen uzun süreli bir etki yarattı.

Bilgisayar mühendisliği sistemleri iş dünyasında yaygınlaşmadan önce envanter elle kayıt altına alınıyordu.

Zaman geçtikçe, kullanıcılar elle tutulan envanterin ne kadar verimsiz olduğunun farkına vardılar ve bu da piyasada en verimli yöntem için talep yarattı.

1950’lerin başlarında, MRP ilk olarak General Electric ve Rolls Royce ile bağlantılı uçak motoru üreticileri tarafından bilgisayarlaştırıldı.

MRP ticarileşmeden önce Polaris programını kullanmak için yeniden keşfedildi.

1964’te MRP, ilk olarak Black & Decker tarafından kullanılmak üzere belirli bireysel işletmelere yayınlandı .

1975’e gelindiğinde 700’den fazla şirket, envanter yönetim sistemi olarak MRP’yi uygulamaya koydu.

1975 yılından bu yana, MRP sistemi işletmeler için daha verimli hale getirilmek üzere sürekli olarak güncellenmektedir. Birkaç farklı model dahil.

Günümüzde MRP, dünyada en yaygın ve yaygın olarak kullanılan envanter yönetim sistemlerinden biridir.

Üretim Kaynak Planlamasını Anlamak (MRP ll)

 

MRP ll, bileşen malzemelerinin gelişini makine ve işgücü kullanılabilirliği ile koordine etmek için gerçek zamanlı verileri kullanarak ayrıntılı üretim programları oluşturabilen bilgisayar tabanlı bir sistemdir. MRP ll kendi başına yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak aynı zamanda daha kapsamlı kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemlerinin bir modülü olarak da kullanılmaktadır .

MRP ll, orijinal malzeme ihtiyaç planlama (MRP I) sisteminin bir uzantısıdır. Malzeme ihtiyaç planlaması (MRP),  işletmeler için üretkenliği artırmak için tasarlanmış ilk yazılım tabanlı entegre bilgi sistemlerinden biridir  .

Malzeme gereksinimleri planlama bilgi sistemi, bir satış tahminini  yerine getirmek için gereken makine ve işçilik birimlerinin varsayımları verildiğinde, hammadde teslimatlarını ve miktarlarını planlamak için kullanılan satış tahminine dayalı bir sistemdir .
MRP2

MRP II Yazılımının Gerçek Dünyadan Örnekleri

Aşağıdakiler, 2020’nin başlarından itibaren bazı popüler MRP II yazılım sağlayıcılarının küçük bir örneğidir:

  • IQMS
  • Fishbowl
  • FactoryEdge
  • Prodsmart
  • Oracle Netsuite Üretim Sürümü
  • Epicor
  • S2K Kurumsal

MRP I ve MRP ll

Tüm amaç ve amaçlar doğrultusunda, MRP II, MRP I yazılımının yerini etkili bir şekilde almıştır. Çoğu MRP ll sistemi, bir MRP sisteminin tüm işlevlerini sunar. Ancak, ana üretim planlaması, malzeme listesi (BOM) ve envanter takibi sunmanın yanı sıra, MRP ll lojistik, pazarlama ve genel finans dahilinde işlevsellik sağlar.

Örneğin, MRP II, bir şirketin işletme yeteneklerinin daha gerçekçi ve bütünsel bir temsilini sağlayarak, MRP’nin olmadığı – makine ve personel kapasitesi dahil – değişkenleri hesaba katabilir. Birçok MRP ll çözümü, operatörlerin değişkenleri girmesine ve aşağı akış etkisini görmesine olanak tanıyan simülasyon özellikleri de sunar. Belirli bir işlemle ilgili geri bildirim sağlama yeteneği nedeniyle, MRP ll’ye bazen kapalı döngü sistemi adı verilir.

MRP I, aşağıdaki üç ana işlevi dahil etti:

  • Ana üretim çizelgeleme
  • Malzeme listesi
  • Envanter takibi

MRP ll, bu üçünün yanı sıra aşağıdakileri içerir:

  • Makine kapasitesi planlaması
  • Talep tahmini
  • Kalite güvencesi
  • Genel muhasebe

MRP ll sistemleri günümüzde imalat şirketleri tarafından hala yaygın olarak kullanılmaktadır ve bağımsız çözümler olarak veya bir kurumsal kaynak planlama (ERP) sisteminin parçası olarak bulunabilir. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılım sistemleri, MRP ll yazılımının halefleri olarak kabul edilir.

ERP paketleri, üretim kapsamı dışındaki uygulamaları içerir. Bunlar, insan kaynakları ve müşteri ilişkileri yönetiminden kurumsal varlık yönetimine kadar her şeyi içerebilir.

En başarılı MRP yazılımı ile tanışabilmek ve ücretsiz demo kurulumu yaptırabilmek için aşağıdaki linke tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu